torsdag 29 september 2011

Skriver i Kungsbacka Tidning :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 27 september 2011

i dagens HN




Share/Bookmark

Skriver tillsammans med övriga riksdagsledamöter i Alliansen - tillsammans tar vi ansvar :)


Share/Bookmark






fredag 23 september 2011

fokus på jämställdhet...

Jag hade inte tänkt skriva om jämställdhet, men idag läste jag Fredrik Reinfeldts artikel i DN.

Jämställheten är ett hett debattämne just nu då kvotering till bolagsstyrelser har debatterats. Skönt att Fredrik fokuserar på viktiga jämställdhetsfrågor.



Det är oacceptabelt att det fortfarande år 2011 finns länder som förvägrar
kvinnor rätten att rösta, ärva och arbeta. Det är en förlust för kvinnorna
men det är också ett faktum att en överbryggad klyfta i sysselsättningsgrad
mellan kvinnor och män skulle påverka hela den globala ekonomin. När kvinnor
tar större del i samhället blir världen mer rättvis och mindre korrumperad,
skriver statsministern.



Jämställdhet handlar i grunden om att garantera lika rättigheter för kvinnor och män. Att ge alla individer – oavsett kön – samma möjligheter till utbildning, ekonomiska möjligheter och till att delta i samhället.

Det är oacceptabelt att det idag finns länder som förvägrar kvinnor rätten att rösta, att ärva, att arbeta och till och med att köra bil.

Share/Bookmark

måndag 19 september 2011

Se möjligheterna - inte problem



Skriver i dag tillsammans med moderaten Gustav Nilsson i Laholms Tidning

Share/Bookmark

Skriver om arbetslinjen i Hallands Nyheter

I dagens Hallands Nyheter

S har redan glömt


Minnet verkar vara kort hos Socialdemokraterna, de har redan glömt sitt vallöfte om sänkt restaurangmoms, skriver Jenny Petersson (M), riksdagsledamot Halmstad.

Enligt socialdemokraterna är Alliansens planer på att sänka restaurangmomsen helt uppåt väggarna. Minnet verkar vara kort hos Socialdemokraterna, de tycks ha glömt att deras parti tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet lovade precis samma sak för ett år sedan, i valrörelsen.

Den tredje punkten i de rödgröna partiernas regeringsplattform hade nämligen rubriken ”Konkurrenskraftig ­industri och sänkt restaurangmoms”. Kanske bara ett tomt vallöfte utan vilja att förverkliga?

Alliansen vill vidhålla vår sänkning av arbetsgivaravgiften för personer under 26 år, fortsätta vårda nystartsjobben och halvera restaurangmomsen. Syftet med att halvera restaurangmomsen är inte i första hand att det ska bli billigare att äta på restaurang utan att skapa fler arbetstillfällen och göra svarta jobb vita – vita anställningar ger trygga arbetsvillkor och tillgång till socialförsäkringssystemet.

Många unga har tufft att komma in på arbetsmarknaden, många gånger eftersom de saknar tidigare arbetslivserfarenhet. Ett stort antal av de nya jobb som skapas till följd av momshalveringen beräknas gå till ungdomar men även utlandsfödda och personer med låg utbildning, det vill säga grupper som är hårt drabbade av utanförskapet och i stort behov av att komma in på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna motsätter sig Alliansens tidigare jobbskapande reformer och arbetslinjen och nu motsätter de sig även sänkningen av restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Lägre kostnader och ökad lönsamhet är nyckeln för att fler jobb ska skapas. En halvering av restaurangmomsen kommer enligt branschorganisationen Sveriges Hotell och Restauranger att ge 10 000 nya jobb runt om i Sverige – 450 nya bara i Halland.

Vårt mål att få fler i arbete är inte bara en åtgärd som ska bidra till ökad tillväxt. Det är långsiktigt den bästa fördelningspolitiken. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas. Vi tar ansvar för Sverige nu och i framtiden.

Jenny Petersson

Share/Bookmark

söndag 18 september 2011

Dags att motionera

Sköna söndag - nu sitter jag och går igenom förra årets motioner som jag väckte under mitt första år i riksdagen.

Till min förtjusning behöver jag inte väcka alla igen... exempel är motionen om sänkt moms för restaurang- och cateringtjänster bör minska från dagens 25 procent :)

Share/Bookmark

torsdag 15 september 2011

Riksmötets öppnande

Idag var det dags för oss riksdagsledamöter att samlas i Riksdagshuset - idag var det dags för Upprop och Riksmötets öppnande.

Under dagen har det runt om i media förts en diskussion om antalet ledamöter i Sveriges riksdag. Som ledamot uppbär man ett ansvar och förtroende. För många i Sverige är jag och många av mina kolleger helt okända. Vilket inte är bra. Givetvis ligger det ett ansvar på varje enskild ledamot.

Men jag anser att en väg att gå skulle vara att antalet ledamöter bantades, en motion att väcka i år :).



Innan öppnandet var det upprop



Pappa följde med på Riksmötets öppnande.



- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 13 september 2011

För att möta krisen vill regeringen stärka företagen

Det går att läsa på Brännpunkt att regeringen satsar på förenklad expertskatt, lättnader i 3:12-reglerna samt utökad avdragsrätt för forskning i höstbudgeten. För att möta krisen vill regeringen stärka företagen.

För att trygga Sveriges handlingsutrymme ställs krav på säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna. Inriktningen på politiken är att på ett ansvarsfullt sätt möta inbromsningen på arbetsmarknaden och fortsätta att stärka välfärden liksom förutsättningarna för jobb, företagande och tillväxt.

För mig som moderat är det av största vikt att skattebetalarnas pengar hanteras väl. Statsfinanserna måste vara välskötta. Bara på det sättet kan vi bygga Sverige starkt långsiktigt och jobben växa till utan att vi skjuter notan på framtida generationer. Det tjänar alla på.

I samma tidning går det at läsa att Sverige är det enda av de 27 EU-länderna som lyckas få till överskott både 2011 och 2012. För 2011 räknar EU med att Sveriges budgetöverskott blir 0,9 procent av BNP i år. För 2012 beräknas det till 2,0 procent.

DN, SVD


Share/Bookmark

måndag 12 september 2011

En bild från dagen




- Posted using BlogPress from my iPhone

Regeringen satsar på unga och framtiden

Jag gillar regeringens satsningar på unga, regeringen satsar 7.5 miljarder kr för att förbättra ungas möjligheter till jobb och vägar till jobb.

Det är relevanta satsningar och en viktig prioritering att satsa på de unga och framtiden. Vårt mål att få fler i arbete är inte bara en åtgärd som ska bidra till ökad tillväxt. Det är långsiktigt den bästa fördelningspolitiken. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas.

Satsningarna i sin korthet:
För att öka unga människors möjligheter till jobb och förenkla vägarna in till arbetsmarknaden föreslår regeringen att momsen på restaurang- och cateringtjänster sänks från 25 till 12 procent.

Regeringen föreslår insatser för att förstärka vägarna till jobb för unga. Inom arbetsmarknadspolitiken föreslås satsningar för att få fler unga utan fullständiga grundskole- eller gymnasiebetyg att återuppta studierna samt insatser för att höja kvaliteten och aktiviteten i jobbgarantin för unga. Vidare föreslås satsningar inom ramen för det reguljära utbildningssystemet i form av nya utbildningsplatser inom yrkesvux och yrkeshögskola. För att förbättra utbildningssystemet fortsätter alliansregeringen sin långsiktiga satsning på skolan och genomför insatser för att öka kvaliteten i de gymnasiala yrkesutbildningarna.

För att minska marginaleffekterna och göra det mer lönsamt för bland annat unga med försörjningsstöd att gå från bidrag till arbete, föreslås att en del av arbetsinkomsten inte räknas in när försörjningsstödets nivå ska beräknas.

-Socialdemokraterna motsätter sig Alliansens tidigare jobbskapande reformer och nu motsätter de sig även sänkningen av restaurangmomsen, ett vallöfte de rödgröna hade i valrörelsen 2010. Lägre kostnader och ökad lönsamhet är nyckeln för att fler jobb ska skapas. En halvering av restaurangmomsen kommer enligt branschorganisationen Sveriges Hotell och Restauranger att ge 10 000 nya jobb runt om i Sverige – 450 nya i Halland.

DI, R&D, ExP, ExP, AB

Share/Bookmark

söndag 11 september 2011

11 september

11 september - Efter att ha varit på väg att blogga ett par gånger om denna dag, vilket jag inte tänkt göra så gör jag det. Det har gått tio år sedan jag följde det som hände via tv, efter att först nåtts av nyheten via radion i bilen. I bilen hade jag svårt att förstå omfattningen av vad som skett.

Det är tio år sedan 19 kapare slog till i fyra koordinerade flygplansattacker i och mot USA, tusentals oskyldiga människor fick sätta livet till. I dag går givetvis tankarna till anhöriga och de som drabbats för nya attentat sedan dess.

En dag som denna är det viktigt att tro på demokrati, frihet och öppenhet. Terrorister oavsett bakomliggande ideologisk eller religiös hängivelse hittar alltid till varandra i och med sitt destruktiva hat och kamp mot de ideal vi tror på. Därför är det viktigt att vi står upp för demokrati , frihet och öppenhet. Vi kan alla vara med och göra skillnad.

Share/Bookmark

lördag 10 september 2011

HN- Vi värnar Sveriges ekonomi

Replik. Utmaningarna är fortsatt stora, skriver Anne Marie Brodén, Jenny Petersson, Michael Svensson, Marianne Kierkemann, riksdagsledamöter (M) från Halland. Tommy Waidelich (S) skrev den 5/9.

Tommy Waidelich (S) skriver att arbetslinjen ska värnas och att arbetslinjen är kärnan i den socialdemokratiska ekonomiska politiken. Det är välkommet att Waidelich säger sig vilja ta ansvar för att värna arbetslinjen, oroande är att partikollegan Håkan Juholt fortfarande lovar allt till alla och gärna bidrag istället för jobb.

Sedan valet 2006 har Alliansen genomfört en bred jobbpolitik både för att öka efterfrågan på arbetskraft och stimulera till nya jobb så att fler får möjlighet att arbeta. Därtill gör vi stora satsningar på infrastruktur, utbildning, forskning och entreprenörskap.

Tommy Waidelich säger att han vill möjliggöra för personer som har försörjningsstöd att behålla en del av sin lön från arbete. Samma ambition har finansminister Anders Borg (M) och Alliansen haft sedan i våras!

Vi i Alliansen har genomfört viktiga skattelättnader för vanligt folk genom jobbskatteavdraget. Inte minst låg- och medelinkomsttagare har genom jobbskatteavdraget fått behålla 1 500-2 000 kr mer i månaden.

Vi har dessutom sänkt arbetsgivaravgiften och bolagsskatten för att öka Sveriges konkurrensförmåga och underlätta för företag att nyanställa. 2009 halverade vi arbetsgivaravgiften för ungdomar. När det blivit billigare att anställa får fler unga chansen till ett jobb. En bra matchning är också viktigt för ungdomar som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.

Nu föreslår vi moderater en sänkning av restaurangmomsen. Det gör vi därför att många unga får sitt första jobb inom restrangbranschen. En sänkt restaurangmoms skulle innebära ett första steg för många in på arbetsmarknaden. En halvering av restaurangmomsen kommer enligt branschorganisationen Sveriges Hotell och Restauranger att ge 10 000 nya jobb.

Samtidigt är utmaningarna fortsatt mycket stora. Alltför många lever fortfarande i utanförskap och trösklarna in på arbetsmarknaden är fortfarande höga. Därför måste det bli än mer lönsamt att arbeta, billigare och enklare att anställa samt finnas ännu bättre drivkrafter för företagande och entreprenörskap.

Vi fortsätter att stärka arbetslinjen samtidigt som vi värnar Sveriges ekonomi. Det har Alliansen visat sig klara av på ett bra sätt till skillnad från oppositionen och Tommy Waidelich.

Anne Marie Brodén

Jenny Petersson

Michael Svensson

Marianne Kierkemann


Share/Bookmark

torsdag 8 september 2011

Facket och dess uppgift...

Gillar det medlemmar i Saco skriver. Jag är en av de som anser att Facken bör finnas och Fackets uppgift bör vara att ta tillvara sina medlemmars intressen...

Brännunkt idag

Sacos nyvalda ordförande Göran Arrius gör en missbedömning när han väljer ökade löneklyftor som en av sina viktigaste prioriteringar. Det skriver fem medlemmar i olika Saco-förbund.

Saco växer, både i antal medlemmar och i anslutningsgrad bland akademikerna. Det är en glädjande utveckling. Men med växande styrka följer ett växande ansvar. I och med att Saco etablerar sig som en tongivande aktör i samhällslivet följer större krav på ett brett samhällsansvar i de ställningstaganden som organisationen och dess företrädare gör.

Vi menar att Sacos nyvalda ordförande Göran Arrius gör en missbedömning när han väljer ökade löneklyftor som en av sina viktigaste prioriteringar (TCO-tidningen 19/8, Ekot 2/9). Arrius missar både ansvaret för samhället och gör en bristande bedömning av vad som är viktigt för Saco-medlemmarna.

Växande löneskillnader lägger grunden för ökade klyftor och hotar att skapa en rad problem i det samhälle som alla Saco-medlemmar är en del av. Länder med stora klyftor tenderar att plågas av mindre social rörlighet, större problem med ohälsa och mer social oro än länder med större ekonomisk jämlikhet. De problem som växande klyftor för med sig kommer att märkas i vården, i socialtjänsten, i skolan, i domstolarna – arbetsplatser där en stor del av Sacos medlemmar är verksamma.

Men det finns också mer direkt fackliga aspekter på varför Göran Arrius uttalanden är oroväckande. Det viktigaste för Saco-förbundens medlemmar är inte att klyftorna mellan våra och de LO-anslutnas löner växer, utan att våra medlemmar får så goda löner som möjligt.

Vi tror att många medlemmar önskar ett tuffare Saco. Akademiker möter delvis nya problem på dagens arbetsmarknad. Den obetalda övertiden har ökat kraftigt, både på arbetsplatsen och genom att man förväntas stå till arbetsgivarens förfogande under sin ledighet och under dygnets alla timmar via e-post och mobil. Allt fler akademiker – inte minst de i 20- och 30-årsåldern – är anställda på vikariat, frilans- eller konsultbasis, vilket gör det svårare att planera sitt liv, skaffa ett bostadslån eller bilda familj. Många Saco-medlemmar i kvinnodominerade yrken har fortfarande så låg lön att de inte tjänat ekonomiskt på sin högskoleutbildning. Detta är frågor som påverkar betydligt fler än de 10–20 procent av medlemmarna som i Saco:s lönedatabas anger att de skulle påverkas av ett avskaffande av värnskatten, en fråga som Saco drivit hårt.

Ska Saco bli mer modernt och verkligen se de problem som dagens medlemmar möter på arbetsmarknaden är vi övertygade om att Göran Arrius måste ompröva uppfattningen att ökade klyftor är en av Sacos viktigaste frågor.

JOHANNA FALK
medlem i Sveriges Universitetslärarförbund

ANNA-CLARA HOLLANDER
medlem i Psykologförbundet

KARIN EHLIN KOLK
studerandemedlem i Civilekonomerna

JOEL MALMQVIST
medlem i Jusek

PELLE RÖDIN
medlem i Akademikerförbundet SSR

Share/Bookmark

så tragiskt

Stefan Liv omkom igår i en flygkrasch i Ryssland - så tragiskt! Stefan blev 30 år - döden är aldrig rättvis eller enkel.

R.I.P Stefan Liv




Share/Bookmark



onsdag 7 september 2011

Räntan...

Riksbanken: Räntan lämnas oförändrad. Det blev ingen höjning av riksbankens viktiga styrränta - och man öppnar till och med för en framtida sänkning.

SvD skriver, att den ökande ekonomiska oron i många länder har sänkt utsikterna för tillväxt och inneburit ett rejält börsfall under slutet av sommaren. Därför avvaktar Riksbanken med höjningar.

ExP, SvD,


Share/Bookmark

lördag 3 september 2011

Fantastiska Laholmsbukten

Jag älskar att ta en promenad längs havet - idag behövdes det verkligen.

Jag älskar Halland - här har jag alltid nära till havet och kusten :).

Halland är fantastiskt på många andra sätt - Halland växer. Fler vill leva och bo här - inflyttningen ökar. Nya företag startas :) mm.



- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 2 september 2011

Kampanj i Våxtorp

I dag kampanjade moderaterna på Våxtorpsmarknad :)











- Posted using BlogPress from my iPhone

Satsning på unga och företagande

Vi moderater vill att Sverige ska vara ett land där alla som kan och vill ska ha möjlighet att arbeta, både här i Halland och i resten av landet. Grunden för Sveriges välstånd ligger i arbete. Jobben är viktiga för samhället och för den enskilde.

Tack vare alliansregeringens fokus på ordning och reda i de offentliga finanserna har Sverige ett bättre utgångsläge än många andra länder i dagens oroligheter på finansmarknaden. Men trots detta ligger Sverige bland de länder med högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Detta är ett problem som vi moderater tar på stort allvar. Trots att ungdomar behöver sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden vill oppositionen ta bort halveringen av arbetsgivaravgiften för unga personer som vi infört.

Vi moderater vill vidhålla vår sänkning av arbetsgivaravgiften för personer under 26 år, fortsätta vårda nystartsjobben och halvera restaurangmomsen. Många av de nya jobb som skapas tillföljd av momshalveringen beräknas gå till ungdomar, utlandsfödda och personer med låg utbildning, det vill säga grupper som är hårt drabbade av utanförskapet och i stort behov av att komma in på arbetsmarknaden. Detta är viktiga arbetstillfällen som oppositionen säger nej till.

Syftet med att halvera restaurangmomsen är inte i första hand att det ska bli billigare att äta på restaurang utan att skapa fler arbetstillfällen och göra svarta jobb vita genom att minska incitamenten för skattefusk. Det blir kvalité som skapar konkurrensfördelar framför skattefusk. De vita anställningarna ger trygga arbetsvillkor och tillgång till socialförsäkringssystemet.

Vårt mål att få fler i arbete är inte bara en åtgärd som ska bidra till ökad tillväxt. Det är långsiktigt den bästa fördelningspolitiken. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas.



Share/Bookmark

torsdag 1 september 2011

Satsningar på unga

Alltför många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Sedan 2006 har Alliansen därför arbetat aktivt med sänka trösklarna för Sveriges unga. Arbetsgivaravgifterna har halverats för alla under 26 år och en jobbgaranti har införts, men mer behöver göras.

Därför föreslår nu Moderaterna en halvering av restaurangmomsen. Restaurangbranschen är en viktig inkörsport på arbetsmarknaden för Sveriges ungdomar. Många får där sitt första arbete. Med lägre kostnader och ökad lönsamhet för Sveriges krögare kommer fler jobba att växa fram.

Att nu satsa på Sveriges unga är särskilt viktigt då de grupper som står längst från arbetsmarknaden riskerar att drabbas hårdast i tider av ekonomisk oro. Det gör vi både genom satsningar på skolan och utbildning samtidigt som det med regeringens politik blir det billigare att anställa och lönsammare att arbeta.

Share/Bookmark