tisdag 28 december 2010

Snart 2011

2010 smyger stilla bort i natten samtidigt som det nya året närmar sig. 2010 var ett händelserikt år. Valåret 2010 startade med att Sverige lämnade över EU:s ordförandeskap till Spanien. Planeringen, aktiviteterna och kampanjerna för att vinna valet den 19september var sedan en tid tillbaka i full gång.

Snön låg kvar länge och i början av året drog flera snöoväder in över Sverige, men som ni
alla vet går tiden snabbt och i april började Sverige lysa av vårgrönt och av sol.

Samtidigt som knoppar och blom börjat ta fart vaknade även Vulkanen vid Eyjafjallajökull på södra Island. I mitten av april tvingas stor del av flygtrafiken i Europa att ställas in på grund av utsläpp av aska.

Under våren inträffar även ett oljeutsläpp, då en oljerigg i Mexikanska golfen strax utanför den amerikanska delstaten Louisianas kust exploderar. Samtidigt som Sverige har ordning och stabilitet i de offentliga finanserna sker det protester runt om i Europa mot sittande regeringar som inte hanterat eller klarat krisen på det sätt Sverige gjorde. I maj godkänner den Europeiska unionen ett krispaket på drygt 700 miljarder euro, till EU-länder med budgetproblem.

I början av juli befinner jag mig i Almedalen på politikerveckan – dagarna fylls av politik och seminarier samtidigt som jag en eftermiddag avviker från Almedalen och finner lugnet på Fårö.

Den 7 augusti samlas 1500 medlemmar på Moderata Ungdomsförbundets valupptakt i Norrköping. Med mig från valupptakten in i valrörelsen hade jag energi, glädje och hopp om en bättre framtid. ”Sverige jobbar” var Moderata Ungdomsförbundets valkampanj. ”Sverige jobbar” kampanjen byggde på en berättelse om hur framtiden kan bli bättre.

19 september – det var val till riksdag, landstingen och kommunerna. Alliansen blir det största blocket i riksdagen.

Den 5 oktober började det nya riksdagsåret 2010/11 för mig och de övriga riksdagsledamöterna av Sveriges riksdag. Sedan dess har det varit motionsperiod, debatter i kammaren, utskottsarbete och möten.

Jag sitter som förste ersättare tillika arbetande ersättare i Arbetsmarknadsutskottet, ett spännande och roligt utskott. Jag är även ersättare i Miljö- och jordbruksutskottet.

I november samtidigt som det var dags för snön att göra comeback avgick jag som vice förbundsordförande i Moderata Ungdomsförbundet.

Under hösten har jag även haft förmånen att vara med på olika aktiviteter med moderater samt träffat väljare vid olika tillfällen runt om i Halland och övriga Sverige. Det är något som jag ser fram att fortsätta med. Det ska bli trevligt att ses framöver i olika sammanhang.

Hoppet om en bättre morgondag är en stark kraft. Framtiden kommer att vara annorlunda och med moderat politik också bättre.

Jag vill önska er alla en lugn och skön vecka och gott nytt år.

Share/Bookmark

Laholms Tidning



Share/Bookmark

torsdag 23 december 2010

Jag önskar er alla en riktigt skön jul,

ta hand om er!!



Share/Bookmark

tisdag 21 december 2010

I dagens HP

Alliansen satsar på jobb till unga
Hittills i år har den svenska ekonomin gått mycket bättre än någon vågat hoppas på. Tillväxten ökar och Sverige kommer starkare ur den finansiella krisen än andra länder i Europa. Välskötta statsfinanser och satsningar på jobb och minskat utanförskap ger nu resultat för Sverige.

Tillväxten till trots, går det inte att luta sig tillbaka. Stora utmaningar finns på arbetsmarknaden, inte minst bland unga. Arbetslösheten bland unga är ingen ny företeelse. Oavsett konjunkturläge har många unga fått betala ett högt pris genom att stå utanför. Samtidigt innebär de kommande årens mycket stora pensionsavgångar att efterfrågan på arbetskraft kommer öka kraftigt. Färre ska försörja fler samtidigt som ett stort generationsskifte äger rum på arbetsmarknaden.

Allt fler företag återanställer och nyanställer efter finanskrisen. Det är nu viktigt att ungdomsarbetslösheten inte biter sig fast på en hög nivå, som skett många gånger tidigare. Alliansen sänker därför trösklarna in på arbetsmarknaden för unga genom aktiva åtgärder. Bland våra satsningar finns bland annat en halvering av arbetsgivaravgiften för att anställa unga upp till 26 år och ett antal viktiga åtgärder för ett bättre företagsklimat.

Orsakerna till en hög ungdomsarbetslöshet är många och det finns inte en lösning på problemet. En svag utbildningsbakgrund är gemensamt för dem som har svårast att snabbt få ett arbete. Det gäller till exempel ungdomar utan betyg från grundskola eller gymnasieskola. Skolan är helt avgörande för många ungas start på livet och möjlighet att få jobb. Haveriet i den socialdemokratiska bortsorteringsskolan är ett av många problem som Alliansen tagit itu med.

2011 träder många reformer på utbildningsområdet i kraft. Med Alliansens nya gymnasiereform får vi en skola som möter framtidens behov, förutsättningar och kunskapskrav på ett mycket bättre sätt än idag. Det handlar om en gymnasieskola som tydligt bygger på grundskolan, som ger alla en chans att lyckas och som gör eleverna mer förberedda och bättre rustade för både arbetslivet och fortsatta studier. Vi inför nu en gymnasieskola med yrkesprogram, lärlingsutbildning och högskoleförberedande program.

För att nå bättre resultat i den nya gymnasieskolan, förutsätter detta att grundskolan fungerar bättre. Därför satsar vi på läsa-skriva-räkna-satsning, Lärarlyftet, nationella prov och tidigare betyg.

Morgondagens arbetsmarknad skriker efter duktiga unga människor. Framtiden för landets unga ser ljus ut. Därför får vi inte tappa fart. Alliansens satsningar på jobbpolitiken och på utbildning är därför grunden för att fler unga ska få jobb. Nu och i framtiden.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halmstad

Share/Bookmark

söndag 19 december 2010

Fjärde advent

Det är den fjärde advent idag, det är mysigt och skönt att tända ljus på vintern.



Den fjärde advent och det är endast 5 dagar kvar till julafton. Jag hoppas att ni all afår en lung och skön jul.



Share/Bookmark

måndag 13 december 2010

Besök i Halland

I dag måndag blev verksamhetsbesök i Varberg på Varbergs Föreningsråd och Klara.

Varbergs Föreningsråd har funnits sedan 1983 och har ca 110 anställda som arbetar i olika föreningar i Varbergs kommun som kanslister, föreningsassistenter eller vaktmästare. Gemensamt för dem alla är att de har någon form av arbetsnedsättning så att de har beviljats ett statligt lönebidrag.

Arbetsmarknadsenheten i Varberg och Varbergs föreningsråd har ett gott sammarbete och arbetar med att kunna erbjuda arbete till dem i Varberg som står långt från arbetsmarknaden efter sjukskrivning eller arbetslöshet.

Klara i Varberg är en ideell förening som arbetar på uppdrag av olika aktörer. Vi samarbetar och har avtal med Arbetsförmedlingen och Varbergs Kommun samt ett par bolag.

Det var två viktiga och intressanta besök, jag ser fram emot att besöka dem igen.

Share/Bookmark


söndag 12 december 2010

Tredje advent - utbildning i MUF Halland




Då var det tredje advent :), och jag ska på MUF Hallands fantastiska utbildning. Ser fram emot denna utbildning och träffa alla glada muffare :).


Share/Bookmark

torsdag 9 december 2010

Votering

Så kom den dagen då alliansen förlorade en votering. Inget konstigt i sig men tråkigt och hur var det där med indirekt beroende och jämkning. de rödgröna har bevisat att de är öppna för ett indirekt beroende av Sverigedemokraterna - Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick samman med Sverigedemokraterna...

Måste säga att jag är lite förvånad över att Socialdemokraterna valde att samarbeta med Sverigedemokraterna på detta sätt, istället för att ta ansvar för centrala samhällsfunktioner, ambassader och krisberedskap.

”Vi socialdemokrater kommer aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig!”... Va det någon som sa...

Tycker att Sahlin, Ohly, Eriksson och Åkesson borde skicka en gemensam julhälsning till regeringskansliet...



Share/Bookmark

onsdag 8 december 2010

Laholms Tidning







En artikel i Laholms Tidning den 7 december







Share/Bookmark

söndag 5 december 2010

Andra advent

I dag har det fortsatt snöa, hoppas att snön ligger kvar till jul. Nu när det är mörkt ute är det ganska skönt att vara inomhus och tända några ljus :)

Share/Bookmark

I Hallandsposten

Arbetslinjen förtydligas i HP
Den 1 december trädde den i nya reformen för att påskynda nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet i kraft. Det är en mycket viktig reform och den största förändringen av integrationspolitiken på flera decennier.

Moderaterna har tillsammans med Alliansen genomfört flera reformer som syftar till att bryta utanförskapet bland utrikes födda. Generella reformer för att stärka arbetsmarknaden i kombination med tydligt riktade insatser som instegsjobb och nystartsjobb har bidragit till att förbättra möjligheterna till egen försörjning för utrikes födda.

Den nya etableringsreformen syftar till en snabbare etablering genom att förstärka drivkrafterna både för att börja arbeta och för att aktivt delta i arbetsförberedande insatser. Etableringskedjan ska bli effektivare genom klarare och tydligare ansvarsförhållanden mellan olika aktörer.

För att tydliggöra vikten av snabb arbetsmarknadsetablering får Arbetsförmedlingen en central roll och ett huvudansvar. Den tar över samordningsansvaret från kommunerna för etableringsinsatserna för vuxna. Tillsammans med den nyanlände upprättar Arbetsförmedlingen en etableringsplan isyfte att underlätta och påskynda etableringen i arbets- och samhällslivet.

Med den nya reformen införs en ny ersättning som är lika för alla nyanlända, oberoende av var i landet man bor, och utgår vid aktivt deltagande i etableringsinsatser.

En nyanländ med etableringsplan har rätt att välja en etableringslots, som är en fristående aktör som arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och har i uppgift att stödja den nyanlände att hitta en väg till arbete. Nyanlända som har en etableringsplan ska delta i samhällsorientering.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halmstad

Share/Bookmark